Smartare eltandborstar

På marknaden finns nu ett brett utbud av bluetooth -kopplade eltandborstar. Nya smarta system tänjer på gränserna för vad en eltandborste kan göra. Med hjälp av din mobiltelefon kan man, medan borstningen sker, se hur hårt trycket är mot tandköttet och andra kluriga finesser. Att en god tandhygien är viktigt för att undvika hål i tänderna, vet säkert de flesta redan, men nu är det alltså ännu enklare att sköta tandborstningen på det effektivaste sättet.

Guldstjärna för tandborstning

Ingen vill att en maskin ska tala om när man ska borsta tänderna, men det är tänkt att via en app på mobiltelefonen ska ett belöningssystem uppmuntra användaren att hålla en god vana vid liv.

Tandborsten har sensorer som skickar data till mobiltelefonen, och där registreras hur effektiv borstningen är och att man verkligen borstar tillräckligt länge och ofta. Statistiken går att följa bakåt i tiden och den påminner lite om de aktivitetsband som blev populärt för några år sedan. Meningen är att man ska få in goda vanor genom att allting registreras på ett smart och oproblematiskt sätt och den som vill kan få “badges” för uppnådda mål. Att visuellt kunna se sina framsteg är något som forskning på området visat ha en större betydelse än man trott. Det är lättare att följa en målsättningen om man kan se delmålen uppfyllas på vägen dit.

Videonyheter

I appen syns även videonyheter medan du borstar och man kan hålla koll på vädret i ett widgetfösnter, medan skärmen visar hur hårt man trycker borsten mot tandköttet. Vissa modeller erbjuder även påminnelser för tandläkarbesök och behöver man boka en tid görs det enkelt via distriktstandvarden.se som har ett brett utbud av tjänster. Tanken med påminnelserna är att man ska få in en bra rutin och slippa hålla reda på när nästa tandläkarbesök borde infalla.

Olika behov olika program

Det finns också olika förinställda program som ska matcha användares individuella behov, det kan handla om blödande tandkött, tandsten eller ett program inriktat mot vitare tänder. För den som vill ha full kontroll finns även på några modeller möjligheten att själv utforma sin egen app till eltandborsten. Men oavsett hur avancerad våra tandborstar än blir, är det ändå användaren som avgör hur effektiv tandborstningen slutligen blir. Ingen app, mobiltelefon eller eltandborste i hela världen, kan borsta tänderna åt oss, åtminstone inte än.

Så håller du tänderna rena

Det viktigaste är goda vanor och besöka en tandläkare regelbundet. Borstning morgon och kväll för att få bort beläggningar , förebygger de flesta problemen. Man ska heller inte trycka för hårt mot tandköttet som då tar skada och en eltandborste är ofta rekommenderat av tandläkare som det bästa alternativet. Likaså är tandtråd ett bra komplement till den vanliga tandborstningen.

litepress